Paradis til låns

0
1272
Foto: Gorm Valentin

“Når det kommer til klimaudfordringerne, skal vi opføre os, som om der var brand i vores hus. Det, vi som samfund gør nu, svarer til at tage ned til købmanden eller i biffen, før vi forsøger at slukke den. Vi skal huske, at vi alle kan og skal gøre en forskel og at det paradis, vi holder i vores hænder, kun er til låns”.  Således lyder det fra Jens Lysdal som i en halv menneskealder har været på barrikaderne for klimaet og nu er aktuel med sit ottende album ”Paradis til låns”.

Således lyder det fra Jens Lysdal som i en halv menneskealder har været på barrikaderne for klimaet og nu er aktuel med sit ottende album ”Paradis til låns”.

På ”Paradis til låns” sætter Jens Lysdal på vers, hvor meget vi er ved at fucke dét lån op. Og senere på året ser også foreningen Grønnere Musik dagens lys, hvor Lysdal som initiativtager sammen med kræfter som Leif Skov og Michael Ritto i foreningsregi vil arbejde for grøn omstilling i det danske musikliv.  

DMA- og Grammy-nominerede Jens Lysdal var, før han gik solo, en efterspurgt ”sideman”, har indspillet og spillet med nogle af klodens bedste musikere, arrangeret og produceret udgivelser for andre, turneret i en lang række lande, lavet filmmusik og været bandleader i fire årtier. 

Forud for udgivelsen af ”Paradis til låns” har Jens Lysdal udsendt fire singler, der alle har været i flittig rotation på blandt andet DR P5. Ligeledes på P5 bliver ”Paradis til låns” også Ugens Album i uge 40. 

På det nye udspil medvirker ikke mindre end 17 musikere, som Jens Lysdal alle har håndplukket til lejligheden.

Stilmæssigt folder Lysdal sig ud i en blanding af pop, svensk folk, americana og traditionel visesang. En rigtig spillemand, der også hiver jazz, latin, og blues op af hatten når det har relevans for teksterne. 

Danmarks første – og i mange år eneste – CO2-neutrale musiker

I 2014 afgav Jens Lysdal et løfte om at CO2-neutralisere al transport i forbindelse med sine mange koncerter. Siden har Jens Lysdal kunne kalde sig Danmarks første CO2-neutrale musiker – og i mange år var han også den eneste. Siden 2014 har Lysdal og hans publikum neutraliseret315.801 km svarende til 56,47 tons CO2 via organisationen Climatecare.

Derfor kommer det nok ikke som en overraskelse, at klimaproblematikken er et tema, der også går igen på flere af numrene på den nye udgivelse. Et dansksproget album, der samtidig hylder hverdagen, det nære og fællesskabet.

”Idéen med flere af sangene er at bringe klimaspørgsmålet tættere på os – og med andre midler end dommedagskronikker og grafer. Mit håb er, at de kan generere en anden form for refleksion. Teksterne er poetiske, humoristiske og sarkastiske, men i de fleste tilfælde subtile og beskrivende emnet i indirekte form. Intentionen er at få sangene til at snige sig udenom intellektet og ramme modtagerne på et mere følelsesmæssigt plan,” lyder det fra Lysdal, der gennem sin karriere har turneret kloden rundt. De sidste syv år har han dog bevidst kun spillet koncerter indenfor Danmarks grænser. Af selvsamme årsag har han også skiftet de engelsksprogede tekster ud med danske. 

Fra hjemstavnssang over farvelsang til højskolesang

Hverdagens små undere kommer svævende over hængekøjen på ”Slagslunde”, der er en slags moderne hjemstavnssang og kærlighedserklæring til Jens Lysdals hjemby, hvor han har huseret i et kvart århundrede. ”Om ik’ så længe” er en nymodens begravelses-/farvel-sang. Sange som ”Kom lad os vækste”, ”Ingenting kommer af sig selv”, ”Paradis til låns”,

”Intet bliver som før” og ”En lidt varmere sommer” tager på forskellige måder og niveauer udgangspunkt i klimavirkeligheden.   

Desuden har Jens Lysdal skrevet melodien til sangen ”For vist vil de komme” med tekst af Lisbeth Smedegaard Andersen. Sangen vandt sangkonkurrencen til fejringen af Højskolernes 175-års jubilæum og er Højskolesangbogens første miljøsang. 

EFTERLAD ET SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here