Amanda Rakel udgiver EP’en “I Was Sad For 4 Years”

0
383
Foto: Julie Montauk

Sårbarheden og mørket står malet i titlen – men det samme gør smilet og lyset, der er dukket op på den anden side af fire års tårer.

2023 er året, hvor dørene har åbnet sig for verden igen efter corona, og for Amanda Rakel, som med sine singler Lonely FYI og Sick har fået opmærksomhed i både danske og udenlandske medier – og på radio.

Amanda har dansk/svenske aner og bor i øjeblikket i Schweiz. Hun har rejst og boet, læst og arbejdet i flere lande end de fleste på hendes alder. Og så har hun uforholdsmæssigt meget erfaring med mentale kriser, giftige relationer og konsekvenserne heraf.

Hendes sange er bygget af stærke popmelodier og en imponerende åben invitation til at græde, smile og danse til ægte følelser.

Med pandemiens indtog føltes det som om al Amandas arbejde med nye sange i 2019 faldt til jorden i en helt anden nyhedsstrøm. Amanda sagde sit job i Danmark op og rejste hjem til sine forældre i Schweiz på det, der skulle være 10 dages tænkepause-ferie. Den danske lockdown kom dagen før afrejsen og i Schweiz dagen efter ankomst. Det lukkede hende inde med sine forældre, søster og deres fire hunde i 52 dage.

Som et forstørrelsesglas på eksisterende spændinger endte det konstante tvungne samvær under lockdown med at drive hendes forældre ud i separation – og efter 52 dage drev det Amanda tilbage til Danmark. Her drak hun sorgerne væk sammen med en ligeså prøvet sjæl. Den aften endte med en uønsket graviditet.

”Jeg glemmer aldrig den dag, jeg fandt ud af det. En sommerdag i mit køkken. Det var som om al luft blev suget ud af rummet. Det var et af de mest ensomme øjeblikke i mit liv”, fortæller Amanda.

Efter samråd med familien tog hun til Schweiz for ikke at gå alene igennem aborten. En time før aftalen på hospitalet ringede den musikskole, hun havde søgt ind på for at lave optagelsesinterview. I bilen på vej hjem fra hospitalet kom afslaget fra skolen.

”Alt faldt sammen. Jeg græd fuldstændig ukontrolleret og utrøsteligt. Min mor lagde armene om mig og sagde ”jeg tror, det er på tide du flytter hjem”. Det gjorde jeg og har siden december 2020 boet i Schweiz. Det er nu det sted, jeg har opholdt mig i længst tid i træk”.

Fokustracket New Smile indkapsler historien om den tid. Den er en ode til alt det hun selv og familien gik igennem i 2020 og alle eftervirkningerne af det. Den er skrevet med et dybfølt ønske om at komme ud på den anden side af kriserne og smile igen.

Og det er hun kommet, men det har taget tid. Terapi og processen med sangene har været katarsisk, og hun er ”et bedre sted og gladere end jeg nogensinde har været. Jeg er sikker på at den kreative proces med sangene hjælper mig med at navigere igennem mine oplevelser, så titlen er et udtryk for følelsen i de fire år. Men de er heldigvis bag mig nu”.

Med sangene Sick, Validate Me og Sinner angriber Amanda Rakel ærligt fra tre forskellige fronter den evindelige indre kamp mellem egne grænser og selvkærlighed på den ene side og grænseoverskridende toksicitet og higen efter kærlighed på den anden.

I en upbeat popstemning sætter hun foden ned på Sick, I en enkel, malende setting deler hun på Sinner sin frustration over en nær relation med en bartender og fortryder. På popballaden Validate Me drømmer hun om den grænseløse kærlighed, der kommer fra en anden, fordi det bare nogle gange er virkelig hårdt arbejde at elske sig selv. I Was Sad For 4 Years er Amanda Rakels stærkeste udspil til dato – skabt i samarbejde med hendes samarbejdspartner gennem lang tid Mette Damm og producer Malthe Seierup.

EFTERLAD ET SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here