Siri Neel mistede sangstemmen i 6 år

0
1615
Foto: Julie Montauk

Hvem er jeg egentlig uden min stemme? Det spørgsmål måtte Siri Neel stille sig selv, da hun blev ramt af en stemmeskade, som både paralyserede hendes stemme og hendes lovende karriere i mange år.

Kampen for at komme tilbage var lang, men den 6. oktober, er hun klar med førstesinglen “I Bet You Know” fra hendes kommende debutalbum.

Forventningerne til Siri Neels karriere var skyhøje, da hun lagde grundstenene til sin musikalske karriere for omkring 10 år siden. Drømmene var enorme og strakte sig langt ud over de danske grænser.

“You have no idea of your potential, Siri”, lød spådommen fra den erfarne Depeche Mode-producer Mark Flannery, som tog hende under sine vinger på Brighton Institute of Modern Music, hvor hun var blevet optaget kort forinden.

Hendes vokal og sangskrivningstalent var nemlig noget ud over det sædvanlige. Men drømmen skulle vise sig at briste lige så hurtigt, som drømmen om en fremtid i musikkens tegn havde slået rødder i hende.

Tre måneders komplet stilhed

Kort efter påbegyndelsen af samarbejdet med Flannery blev Siri nemlig ramt af en hoste. Hosten udviklede sig til det, der med tiden skulle vise sig at være en nerveskade, som forhindrede hende i at synge de næste seks år. Efter et hav af undersøgelser hos forskellige specialister ordinerede lægen “komplet stilhed i tre måneder”.

“Manglen på kommunikation i så lang tid påvirkede min mentale tilstand og rolle som mor. Jeg følte mig utilstrækkelig over for min lille datter, og det føltes som om, jeg var på vej ned i samme hul, jeg netop havde kæmpet mig ud af efter en fødselsdepression.”

“I den tid mistede jeg en stor del af mig selv og blev ramt af en enorm sorg og identitetskrise. Pludselig skulle jeg finde ud af, hvem jeg var uden min stemme og blev sat på en dyb personlig prøve”, fortæller Siri Neel, der altid har brugt musikken som ventil for sit rige følelsesliv.

“Stemmeskaden begrænsede mig i at følge min passion og at udtrykke mine følelser. Det er ikke sundt for én som mig”, uddyber Siri, som måtte arbejde som lærer i årene væk fra musikken – et job hun i øvrigt har sagt op for nylig for påny at forfølge drømmen om en karriere som musiker.

Hånd i hånd med sårbarheden

Med tiden fandt Siri ud af, at hun både måtte behandle den fysiske skade og de psykiske mén, for at komme tilbage. Efter seks år uden sang har Siri fundet en følsomhed i det udtryk, hun dyrker i dag. I dag går hun hånd i hånd med sin sårbarhed, og det kommer i den grad til udtryk på “I Bet You Know”.

“Min nye single handler om at turde vise sin sårbarhed overfor sine nærmeste og samtidig stole på, at ens sårbarhed bliver grebet. Det mod er vigtigt for kærligheden, mener Siri, som håber, at hendes historie og musik kan hjælpe folk til at tale mere åbent med hinanden om deres følelser.

“Både min mand og mine børn har været vidner til min kamp for at komme tilbage til musikken, og det har lært vores lille familie meget om modvind og sammenhold.”

Inspireret af Kate Bush

“I Bet You Know” er bl.a. skabt i samarbejde med den anerkendte Medley-producer Jakob Groth, som har artister som Keane, Alfabeat og Nik & Jay på CV’et. Sammen har de ramt en lyd, som er inspireret af 80’ernes melankolske popscene.

Udtrykket, som er lige dele sårbart og radiovenligt, har været en rød tråd i Siri Neels seneste udgivelser, der er blevet sammenlignet med Kate Bush’s utallige gange – bl.a. af flere P4-værter.

“I Bet You Know” udkommer den 6. oktober og er første udspil fra hendes kommende debutalbum.

EFTERLAD ET SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here