Electropopduo udgiver samfundsrelevant konceptalbum

0
704

I spændet mellem styrke, sårbarhed og forløsning, er electropopduoen A M i B A nu albumaktuel med “VUE”, der er en vedkommende, personlig og konceptuelt gennemarbejdet plade. Med fængende melodier og en eksperimenterende produktion iscenesættes vidt forskellige menneskeliv gennem ord, musik og grafiske kunstværker.

Sangene på albummet kredser om politiske og sociale emner som feminisme, undertrykkelse og menneskelighed i et både abstrakt, realistisk og poetisk tekstunivers, der minder os om, at verden kan se vidt forskellig ud alt efter hvilke øjne, der ser.

A M i B A er mødet mellem teater- og filmkomponist Toni Martin Dobrzanski (bl.a. BBC, DR, Malmö Stadsteater) og musiker/komponist Maja Hartnack (fra bl.a. Det Glemte Kvarter), der mødte hinanden under samarbejdet om musikken på en dokumentarfilm. Sammen har de skrevet og produceret musikken på albummet, som de selv beskriver som et politisk lydpatchwork, der balancerer mellem electro-powerpop, filmisk retrolyd og drømmende skandinaviske toner.

A M i B A fortæller:

“VUE er blevet til i årene, hvor der skete et stort politisk og socialt skred, der gav os oplevelsen af, at verden var på vej mod mindre empati, tolerance og villighed til at forstå hinanden. Dog syntes vi, at diskussionerne ofte rungede ud af et ekkokammer i både den ene og den anden lejr, så vi ville gerne udfordre os selv til at undersøge forskellige menneskesyn, ideologier og verdensopfattelser for at blive klogere på alle nuancerne. Vi læste en masse, lod os inspirere af virkelige menneskeliv og lavede mindmaps over hver person, som vi ønskede at præsentere i teksterne.”.

“På albummet går flere af karaktererne igen i sangteksterne, hvor de væves ind og ud af hinandens liv og anskuer de “samme” situationer dybt forskelligt. Der er også præsenteret synspunkter og holdninger, der ligger fjernt fra vores egne, da vi følte et brændende behov for at minde om, hvor vigtigt det er, at vi mennesker aldrig stopper med at være oprigtigt nysgerrige på hinandens forskelligheder, for ellers får vi svært ved at forstå bevæggrundene bag hinandens ord og handlinger. Når vi oplever et andet menneske fortælle sin “livshistorie” får vi en anden respekt for hinanden; vores indsigt bliver større og vores relationer dybere. Ofte finder vi ud af, at der er noget, vi kan relatere til, og det mener vi gør det nemmere at føle empati og samhørighed med folk, der er anderledes end os selv.”.

“Titlen på albummet “VUE”, der både betyder udsigt, overblik og syn refererer til, at en historie, ja faktisk alt i verden, kan forstås forskelligt alt efter hvorfra og af hvem, den opleves. Verden er aldrig set intetsteds fra, men vores udsyn er altid betinget af og affødt igennem vores perception og perspektiv”.

“Have a glimpse of how the world appears, From another set of eyes and ears” – Same Old Sun, A M i B A

Flere af personkaraktererne i sangene er i en eller anden grad påvirket af social, økonomisk, kønnet eller racemæssig undertrykkelse, men det er de almenmenneskelige tematikker og følelser – der forbinder os alle – som fortællingerne kredser om.

De vidt forskellige historier underbygges af musikken, der tydeligt bærer præg af en sprudlende kreativ og legesyg proces: albummet er et sammensurium af genrer, lyduniverser og stilarter, hvor tremolo-guitarer, skæve blæsere, blip blåp retrosynths blandes med store korklange, instrumentalmusik, dreampoppede ballader og kitchede 80’er beats. Der er lige dele lys og mørke, opløftende energi, humor og støvet melankoli, der følges ad – som livets op og nedture.

Med ønsket om at skabe en oplevelse for flere sanser, indgik A M i B A et samarbejde med den tyrkiske kunstner Ali Güleç fra Istanbul, der skabte et grafisk kunstværk til hver sang på baggrund af de vidt forskellige historier. På den måde får lytteren mulighed for at nuancere og fordybe sin oplevelse af musikken og personkaraktererne.

A M i B A har indtil nu udgivet tre singler fra albummet. Hele albummet kan høres på alle streamingtjenester fra den 4. juni 2021.

EFTERLAD ET SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here