Forvandlingens salmepop

0
1155

På niårsdagen for udgivelsen af Hymns from Ninevehs debutalbum – 21. februar 2020 – udkommer gruppens femte fuldlængdealbum, Sindets Asyl. Inden da synger Hymns from Nineveh julemåneden ind med et popsvungent Grundtvig-mashup i Pilgrimssang.

Stråle – Tåre – Dråbe udkom i august og satte en solid streg under, at Hymns from Nineveh efter tre års udgivelsestavshed er vendt tilbage. Nu på dansk.

“Psalmisten Petersen”, som Kim Skotte (Politiken) døbte sanger og sangskriver Jonas H. Petersen i anmeldelsen af Hymns from Ninevehs debut, har lige siden da etableret sig som en ener på den danske musikscene. Med tro og eksistens som omdrejningspunkt har han som lyriker og komponist formået at formidle det personlige universelt og det komplekse enkelt.

Jonas er bærer af en ældgammel tradition, der gennem poesi og sang giver sprog til vores fælles erfaringer. Han er opflasket på fællessang og salmer. Så det er helt naturligt, at salmerne sammen med skiftet til modersmålet, har sneget sig ind som et centralt kompositionselement på det nye album.

De ni salmepopsange fortæller om en tro på forvandlingens mulighed – en personlig forvandling – og at den mulighed findes udenfor en selv. I naturen, i fællesskabet og i troen.

Pilgrimssang, som udkom 29. november er, ligesom Sindets Asyls øvrige sange, bygget op i spændet mellem det konkrete og det metaforiske, det mørke og det lyse:

“Sangene handler bl.a. om forholdet mellem dagslys tro og natmørk angst. Jeg har i perioder i mit liv lidt af angst – det er en følelse af ukontrollerbart frit fald – og man kan have brug for hjælp til at lande i sig selv og finde ro igen. I Pilgrimssang kommer denne hjælp helt konkret fra et minde om min søster og min familie, som en juleaften for nogle år siden, gik rundt om træet og sang Grundtvigs Blomstre som en rosengård. Jeg lod dem synge for mig. Og som de sang versene ”Rejse sig det faldne mod, rinde let uroligt blod, frygt og sorg forsvinde” blev det nærmest en fysisk oplevelse af ro der indfandt sig i mig. Min families salmesang blev en modgift mod angsten.”

Adventssalmen udgør sammen med en anden af Grundtvigs salmer (Tag det sorte kors fra graven) dette originale mashup af salmer anno 1837 og pop anno 2019. Musikalsk får de tribale anslag i de markante håndklap, det urolige beat og de svimlende strygere et forløsende modspil i sangens sakrale harmonik.

Sindets Asyl drejer sig, som livets Fortuna Rota, om forvandlingens akse. Fra vinter til sommer, til vinter igen. Naturens årstidsforvandling findes som en metafor for menneskelivet, men naturen lever også konkret på albummet, som en af de kilder, der skaber forvandling i mennesker.

”Sangene på det her album kom efter en lang periode med uro og rådvildhed. En dag allersidst i januar, helt udenfor sæson, sang solsortene pludselig i birken udenfor mit vindue. Det blev mit vendepunkt. Det var som om, fuglene sang for mig – sange om, at forvandlingen var mulig, at der fandtes et asyl for mit sind.”

Med Sindets Asyl har Jonas H. Petersen skabt et album, som i alle dets detaljer fortæller historien om at du ikke ”bor alene med smerten i verden” (Kastanjer), at du ikke er din egen lykkes smed – vi er hinandens. I solens lys, i birken, i familien, i fuglesangen, i venskaber findes muligheden for at forvandle angst til ro.

”At vi ikke er alene med smerten i verden, at vi skal bære hinandens byrder, er et helt centralt budskab. Det er noget, jeg har brug for at høre, men også noget af det, jeg som sangskriver er kommet for at sige.”

Med stor formfuldendthed har Jonas komponeret temaerne helt ind i sangenes kerner, hvor dissonans og harmoni bevæger sig i takt med bevægelser mellem angst og ro, vinter og sommer, ensomhed og kærlighed.

Det er nært og eksistentielt på en gang. Det er popsangens poetiske enkelhed, der møder salmens højstemte eviggyldighed.

Pilgrimssang er tredje udspil fra det kommende album Sindets Asyl. Albummet udkommer via Okavango Records.

Hymns from Nineveh kan opleves live i fuld bandbesætning til intime forårskoncerter her:

15.04.20 Aalborg, Skraaen
16.04.20 Aarhus, Train
17.04.20 Odense, Dexter
19.04.20 København, Hotel Cecil

Billetlink til tourné: https://www.facebook.com/tours/552178612223985/

EFTERLAD ET SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here