Fra guitarrock til lydlandskaber

0
855

Morten Bach bevæger sig, efter 25 år i rockens verden, til eksperimenterende elektronisk ambient med synthesizerprojektet “Tanpura”, der er indspillet på en blanding af hjemmelavede og kommercielle synthesizere. Tanpura udkommer d. 27. marts.

Tanpura er et elektronisk meditativt værk, som består af otte forskellige dele, eller plateauer, der ofte transitionerer gnidningsfrit – kraftigt inspireret af 70’ernes eksperimentelle musik fra f.eks. Tangerine Dream og Mike Oldfield. Værket kræver noget af lytteren, og skal ifølge Morten Bach opleves “som du ville se en film – bare med lukkede øjne”. Det tager næsten 40 minutter at komme igennem værket, der præsenteres som et fuldlængde-album med ét spor. Undervejs kommer man omkring hypnotiserende droner, store flader, genkendelige musikalske motiver, støj og pulserende sekvenser.

“Det store turning point var, da jeg indså, at jeg måtte tegne et 2-3 meter langt partitur og klistre det op på væggen for at have noget at forholde mig til, så jeg ikke fór vild i de mange lyde, jeg kreerede; noder og becifringer var ikke nok – der skulle noget mere visuelt til.”

Morten Bach er ny indenfor genren, men har komponeret, spillet og udgivet musik i mere end 25 år, bl.a. som frontfigur gennem 20 år i Morten BACH Band. De seneste 10 år har han desuden arbejdet som komponist og lyddesigner på adskillige computerspil og film. Han har altid haft en fascination af den mere eksperimenterende musik, og da han forelskede sig i idéen om at bygge en synthesizer, kom lysten til at eksperimentere musikalsk også.

“At få en idé til en lyd i hovedet, for derefter at bygge noget, der kan lave dén lyd i virkeligheden, har givet mig tæt på ubegrænsede muligheder jeg ikke har haft før.”

Tanpura, som er skabt som et selvstændigt værk, blev senere en del af et auditivt og visuelt kunstværk af samme navn, som udover lyddelen består af otte 2,5 meter høje bannere med fotos, der er inspireret af musikken. Alle fotos er lavet af kunstfotografen Michelle Bach Lindstrøm (som navnet antyder, så er de i familie; de er søskende). Coveret til Tanpura udgør en lille del af ét af disse fotos.

Bandcamp
https://mortenbach.bandcamp.com/

Facebook
https://www.facebook.com/mortenbach.synthesist/

EFTERLAD ET SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here