Hymns from Nineveh tænder sole af håb på nyt album

0
1029

Til november fejrer Hymns from Ninevehs elskede julealbum “Endurance in Christmas Time” ti års jubilæum. Det markerer Jonas H. Petersen med et nyt album, der tager afsæt i højtiden – et helårsjulealbum på dansk. Albummet har fået titlen “Julekassen”, og den blev åbnet den 5. november.

21. november er det ti år siden Hymns from Nineveh udgav julealbummet “Endurance in Christmas Time” med hitsinglerne “Anywhere With You” og “Uncomplicated Christmas Song”. Albummet fik store anmelderroser og lever i bedste velgående i rigtig mange musiklyttere og radio DJs vinter- og julesoundtrack.

Hymns from Nineveh har gennem årene stået stærkt hos publikum, uanset om han skriver folk-pop eller salmer. Med sit femte album, “Sindets Asyl”, indledte Jonas H. Petersen sidste år en ny epoke i Hymns from Nineveh-universet med sange skrevet på dansk. Et skifte som måske i endnu højere grad end tidligere understregede Jonas’ lyriske talent.

Ideen om et julealbum, der har relevans hele året, er forbundet med den pandemiske tid, vi har været igennem. Den turné, der skulle følge udgivelsen af “Sindets Asyl”, blev aflyst og afløst af frustration.

”Jeg begyndte at skrive nye sange i trods over følelsen af, at jeg ikke længere kunne se fremad eller planlægge mit arbejde i en tid, hvor den ene aflysning og nedlukning tog den anden” fortæller Jonas. ”Julen er for mig en længselstid, man længes efter lyset. Man ved, det kommer, selvom man ikke kan mærke det endnu i decembers mørke. Julen kan ikke aflyses, den er en konstant i mit liv, og derfor blev den min drivkraft under sommerens sol – og min vej ind i nye sange”.

“Hvad nytter det?
Målt op imod døden er alting forgæves
Hvad nytter det?
Målt op imod mørket er alting forgæves
Hvad nytter det?”

(Julekassen)

Julekassen, vi henter ned fra loftet hvert år, er fuld af glæde, traditioner og minder. Hymns from Ninevehs album rummer et portræt af det, julen repræsenterer for Jonas. En tid, der sætter fællesskab i centrum, en tid som samler familier. En tid, som er en konstant gennem livet. Men frem for alt en tid fuld af lys, som vi tænder for hinanden. Lyset, som er så eksistentielt, og som vi har brug for at se frem mod, når mørket – både det indre og ydre – fortætter. Et album som sprudler af trodsigt livsmod, og som hele året minder om håbet, at lyset kommer igen.

“Er vi bare blaffere på mælkevejen
Som hamstere i lykkens hjul
Cause I read the news today
Oh boy, oh boy
Sisyfos scroller i sit feed
Men i december mindes jeg om
Alt det jeg glemte, jeg altid bar med mig
et levende hjerte, der synger igen”

(Blaffere på mælkevejen)

Tre måneder før juleaften, 24. september, udkom første single “Stop Loss”, som låner fra en af de mest folkekære julesalmer, Dejlig er jorden.

“Da min Morfar skulle begraves, sang vi “Dejlig er Jorden” ved graven. Det sneede. Det var så vildt og smukt, ikke mindst på grund af salmeteksten. Det har altid været stærkt for mig at tænke på, at de levende, den resterende slægt, står ved gravens rand og synger, at Jorden er dejlig, og at mennesket skal fryde sig – på trods af de åbenlyst uundgåelige tab i tilværelsen. Deraf titlen – det er ikke muligt at sætte det Stop Loss i tilværelsen, som man kan i aktiehandel, men man kan synge, at Jorden er dejlig og at livet er herligt – med taknemmelighed og i trods. Derfor rummer Stop Loss både januarsorgen og midsommerlyset og lyset juleaften; det er et komprimeret billede på selve livet.” 

Den legesyge snert af disco-pop på “Stop Loss” finder man også på anden single, “Det Ensomme Atom”, som kom samme dag som albummet. En sang, som også griber om sorgen ved at miste og finde håb i solens lys og visheden om, at vi, selv på subatomart niveau, ikke er alene.

“Jeg trøstes derved
At det ensomme atom ikke findes”

(Det Ensomme Atom)

Albummet lukker med sangen “Et Uslukkeligt Lys”. Sangen er kulminationen på det længe ventede – det store lys – solens tilbagevenden. En vintersolhvervssang til “Håbssolen”, der bringer og breder håbet ud til alle og sætter vores årshjul i gang igen.

“Julekassen” er til hele året. Håbet, lyset og kærligheden ligger klar i den – uanset om du savner det i marts, august eller december.

EFTERLAD ET SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here