”Selvmål” – ny single fra Jan Rørdam

0
941

Jan Rørdams sørgmuntre nye single ”Selvmål” er en ærlig og indsigtsfuld musikalsk anerkendelse af livets op- og nedture. I den tilhørende musikvideo inviterer Jan Rørdam indenfor til en hjertelig, komisk, ensom og hyggelig nytårsaften, der indkapsler sangens budskab i en visuelt fortolkning, mange nok kan nikke genkendende til i disse karantænetider.

Måske kan livet til tider føles som lidt af en selvmål, når man er 62, fraskilt og intet helt blev, som man havde tænkt det. Når det føles som om alle ens handlinger har givet tilbageslag og i sidst ende bare skader én selv. Men i sin nye single ser Jan Rørdam sine fejltagelser i øjnene og omfavner livet som det er – fyldt med op- og nedture.

Ledsaget af sin akustiske guitar sætter Rørdam ord på tankerne om det kuldsejlede kærlighedsliv og den evigt tilbagevendende tvivl. For er det hele bare et stort selvmål? Med Jan Rørdams karakteristiske stemme i front og en genkendeligt Rørdamsk akkompagnement af guitar, trommer og bas, er sangens pointe netop at give slip på denne følelse:

Jeg vil ikke diktere nogen universel løsning, men MIN sandhed går ud på, at der ikke er noget af det man foretager sig i sit liv, der er fejl, brølere eller selvmål. Det er livet, og det er alt sammen med til at give en nogle erfaringer og understrege, at man er fejlbarlig, fortæller Jan Rørdam.

”Selvmål” er iørefaldende, ærlig og – ligesom Jans Rørdam selv beskriver sit liv i sangen – et sted mellem ”dur og mol”. Jan Rørdams tekst er meget personlig, og selvom sangen berører nogle af livets store udfordringer, balancerer den musikalske stemning på et knivsæg mellem det sørgelige og det muntre. Og så er sangen eftertænksom og charmerende, f.eks. når Rørdam indrømmer, at emnet måske ikke er ”comme il faut”, men lover at tage ”den med sin psykolog”, og dermed med et glimt i øjet kommenterer på på emnets tabubelagte tilstand.

Samtidig indrammer musikvideoen til ”Selvmål” sangens budskab om anerkendelse til fulde, når Jan Rørdam i videoen holder nytår helt alene med bobler, nytårshat og 2-retters menu, uden at gå på kompromis med noget. Både kaviar, bordbomber og dans virker unægtelig lidt komisk, når man sidder helt alene derhjemme, men Rørdam formår at have en fest og accepterer den situation han befinder sig i – og understreger dermed sangens pointe.

”Selvmål” er forløber til Jan Rørdams kommende album ”Sange fra Skällandsö”, der udkommer i april. Albummet blev til i Rørdams lille sydsvenske helle, en ødegård i Skällandsö, hvor hans tanker og refleksioner om sit eget liv er blevet til 10 nye sange om at omfavne ensomheden og bruge den til at se indad.

Om Jan Rørdam

Jan Rørdam er musiker, komponist og producer og har siden 2004 udgivet seks albums. Han har desuden produceret musik for en lang række danske artister, bl.a. Alberte Winding, Michael Bundesen og Benjamin Koppel, ligesom han har skrevet/produceret musik for bl.a. Lis Sørensen, Søren Sko og Maria Montell.

EFTERLAD ET SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here