Et frigørende, blomstrende album fra Gurli Octavia

0
927

Gurli Octavia er klar med sit debutalbum, “I Could Be Blossoming Instead”. En dybt personlig plade fyldt med både sorg og bearbejdelse, men lige så meget frigørelse og håb for fremtiden. Vigtigst af alt viser den Gurli Octavia som en selvstændig kunstner, der tør at tage teten og vise verden, hvordan hun har det.

Gurli Octavia er efterhånden en erfaren kunstner. Hun har tidligere udgivet tre EP’er, hvoraf den første, “Philophobia”, udkom i 2017. Her finder man blandt andet sangen “Winter Arrived”, som især var med til at skabe et navn og en fanbase for Gurli Octavias akustiske, guitarbårede musikunivers.

”Jeg har sat mig i ’den store stol’ og forpligtet mig selv til at være bossen”

På det sidste har noget nyt dog været under opsejling for Gurli Octavia. Det startede med singlen “Drinks”, som blev udgivet i foråret, og det fortsatte med “We Leave The Night Young” og “X-ray” i efteråret. Den 29. januar folder det sig for alvor ud, når albummet “I Could Be Blossoming Instead” lander. Octavias kreativitet er frigjort. Frigjort både i valget af sange på albummet og i produktionen af sangene, men mest af alt frigjort fra andre folks holdninger i forhold til Gurli Octavia som person og som kunstner.

Gurli Octavia fortæller:

“Op til albummet havde jeg en slags åbenbaring om, hvor meget jeg i virkeligheden lod folk styre mine kreative valg. Jeg havde ikke nogen tillid til at det, jeg lavede, var godt nok, og jeg tvivlede meget på om både min kreativitet og min sangskrivning var god nok. Og det blev jeg bare pissetræt af.”

I skabelsen af “I Could Be Blossoming Instead” tog Gurli Octavia derfor en beslutning om at være mere i kontrol. Hun uddyber:

“Jeg reflekterede meget over, hvordan jeg nogensinde skulle få erfaringen om, at det jeg gør, er godt nok, hvis jeg ikke prøver. Jeg blev nødt til at forpligte mig til at være bossen. Selvom jeg også har været med til at producere mine EP’er, har jeg ikke åbenlyst taget dén hat på eller sat mig i ‘den store stol’ i processen. Denne gang har jeg gjort det helt tydeligt overfor mig selv og overfor andre, at det er mig, de skal kigge spørgende på, hvis de er i tvivl om noget.”

”Jeg har skabt plads til at lege med nye mere poppede udtryk”

“I Could Be Blossoming Instead” er lige dele mørke og lys, det melankolske følger det opløftende i Gurlis værk, ligesom det gør i livet. Hendes sjælfulde vokal navigerer i en varm organisk lyd, som får rum og luft i raffinerede arrangementer og en dogme-fri produktion.

Som co-producer har Gurli Octavia taget fat i Jeppe Pilgaard, som blandt andet er kendt for at producere for navne som Clara, Alexander Oscar og Faustix – altså artister med noget mere ‘poppede’ lydbilleder. Ifølge Gurli Octavia, er det dog netop det, der har kunnet give hende nye perspektiver, og mere plads at bevæge sig på i skabelsen af albummet.

”Jeg vil hellere blomstre og det er langt hen ad vejen et valg”

“I Could be blossoming instead” er, udover en omskrivning af en linje fra “Lilac Rose”, en reference til den følelse Gurli Octavia ofte har haft, når livet blev lidt for sort og stort, og hun bare måtte gemme sig – nogle gange under dynen, men som oftest i druk og stoffer. Hun forklarer:

“Den dér ‘jeg kunne fandme være i gang med at blomstre lige nu, og i stedet for er jeg i gang med verdens langsomste selvmord’-kind of feeling. Så titlen minder mig også om, at jeg hellere vil blomstre, og at det langt hen ad vejen er et valg. Et valg som jeg har evnerne til og mulighederne for at træffe.”

Resultatet af det valg er ifølge Gurli Octavia selv hendes “mest egoistiske værk”. Et album på intet mindre end 19 numre, hvoraf det digitale album kommer til at indeholde 15 sange og den dobbelte LP-udgivelse alle 19.

”Albummet er skrevet i en pissehård periode”

“I Could Be Blossoming instead” er helt tydeligt også Gurli Octavias mest personlige værk. De fleste af sangene er skrevet i løbet af en periode på omkring to år, som ifølge Gurli Octavia mildest talt har været “udfordrende”. Hun fortæller:

“De seneste to år, hvor jeg har skrevet det meste af albummet, har været præget af min fars død, og et svært brud med min kæreste gennem mange år. Det har været en pisse hård periode, hvor min manglende evne til at kapere alt det der skete, og at mærke og tale om mine følelser, fik mig til at drukne mig selv i alkohol og stoffer, for at kunne holde det hele lidt mere ud. Jeg har været helt ude at skide så at sige.”

”Jeg har ikke brugt sangskrivningen som terapi”

Mange af sangene på albummet kan Gurli Octavia næsten ikke huske at have skrevet. “Det har ikke været den der klassiske fortælling med, at jeg har brugt sangskrivningen som terapi,” fortæller Gurli Octavia og fortsætter: “Jeg har bare skrevet nogle sange imens det hele er sket, men jeg har nærmest ikke været mentalt til stede til at opleve, at jeg har skrevet dem. Livet er bare tordnet forbi.”

Efterfølgende er det struktureringen og produktionen af sangene, der har hjulpet hende til at forstå og bearbejde den mængde sorg, hun har været igennem. Hun fortæller:

“Arbejdet med at turde insistere på mig selv i musikken, og dermed også i livet, har været vildt terapeutisk.”

“I Could Be Blossoming Instead” er starten på et nyt, mere selvstændigt og frit kapitel for Gurli Octavia – både musikalsk og personligt. Men tag ikke fejl: Det inderlige i Gurli Octavias sangskrivning er stadig intakt – det har bare fået et ekstra, frigørende lag.

Følg Gurli Octavia her

Website: www.gurlioctavia.com 
Facebook: www.facebook.com/gurlioctaviaofficial/
Instagram: @gurlioctavia
Spotify:https://open.spotify.com/artist/3ldRKEeKVlepY9qjiaCg6d?si=0tdZ8MzeQBmRcLwUavt_kg

EFTERLAD ET SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here