Freja Eriksen: It’s time for a sustainable world

0
1016

Med de bare fødder solidt plantet på den jord hun synger om, er Freja Eriksens nye album en dybsindig og storslået folk-pop refleksion om bæredygtighed, fællesskab og hendes egen plads på kloden.

En lille celle i organismens fællesskab

I en verden med konstante anklager om klimaskam og CO2-aftryk, er Freja Eriksens aktuelle album et frisk pust med en målrettet påmindelse om samhørighed mellem mennesker. Freja Eriksen mener nemlig, at mennesker er tæt forbundet både med hinanden som unikke celler og med vores kollektive krop – Jorden. Og det er ikke grebet ud af den blå luft.

-Fra mit erhverv som læge med speciale i klinisk biokemi ved jeg, at organismer kun fungerer, når deres celler lever i samhørighed med hinanden. F.eks. er vores krop opbygget af organer, der igen er opbygget af celler, og som celler kan vi være med til at skabe sundhed i det organ, vi er en del af, hvad end det er i vores familie, vennekreds, på vores arbejdsplads eller som mennesker på jorden. Samtidig kan vi kun bidrage optimalt, hvis vi trives som individer, siger Freja Eriksen.

Netop denne forståelse af organismers samhørighed er grundlæggende for albummets ni numre. Som titlen antyder, er sangene centreret omkring et ønske om en bæredygtig verden, men Freja Eriksens forståelse af bæredygtighed rækker langt ud over klimaforandringer og FNs Verdensmål. Hun påpeger en nødvendighed for at skabe et bæredygtigt fællesskab, hvor enhver celle og organisme er en vigtig brik i det store billede.

På numrene ”Love Revolution Arise”, ”It’s Time for a Sustainable World” og ”Together We Stand” understreger Freja Eriksen vigtigheden af, at vi som menneskehed står sammen. I stedet for at løfte pegefingeren, kalder hun i førstesinglen ”Love Revolution Arise” sine medmennesker sammen med et næsten hviskende og empatisk ”I’m calling my people” efterfulgt af sagte harpespil. Samtidig skaber hendes konstante brug af ”we” en stærk og opløftende forbindelse til både lytteren og til verden. Videre går det over stok og sten på ”Shine”, ”Swim the Sea”, ”My Job” og ”Spread Your Wings”, som også udforsker individets betydning i den store helhed.

Musikken tager budskabet tilbage til naturen

Det musikalske akkompagnement tager lytteren med ud i den natur, som Freja Eriksen gerne vil passe på. Alle numrene er folk-pop med et keltisk præg, der skaber associationer til en vild og utæmmet natur, alt imens Freja Eriksens vidtrækkende stemmeleje tager lytteren med helt op og flyve.

Dermed understøtter musikken, med både strygere og harpe, Freja Eriksens lyrik, hvor netop naturen, jorden og det bæredygtige fællesskab er i centrum, og musikken afspejler på én gang jorden og individets omfattende urkræfter, men også samspillets skrøbelighed.

-Der findes et fænomen, der kaldes The Overview Effect, som er noget nogle astronauter får, når de oplever Jorden set fra rummet for første gang. Jorden forekommer skrøbelig, men samtidig er alle menneskelige grænser visket ud – det er bare én forenet jord. Det er sådan jeg forstår verden, og jeg føler mig dybt forbundet med både den og med andre levende organismer, siger Freja Eriksen.

Freja Eriksen håber, at albummets tekster og musik kan være med til at skabe en lignende følelse for lytteren, og at hun kan bidrage med at minde andre mennesker om den uendelige skaberkraft, der findes i ethvert individ, med henblik på at skabe en bæredygtig verden, alle kan trives i.

På releasedagen, fredag den 6. november kl. 20, afholder Freja Eriksen online releasekoncert på de sociale medier.
Følg med her: www.facebook.com/frejaeriksen

EFTERLAD ET SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here