STELLARPIRATE: “BREAKING THROUGH THE FIREWALL”

0
1025

Heidi Svelmøe og hendes band udgiver nu albummet “Breaking Through The Firewall” under navnet StellarPirate. De fleste husker nok Heidis stilfulde, hæse vokal fra den allerførste udgave af X Factor i Danmark.

Siden debut albummet i 2008 er der sket store forandringer i Heidis liv både menneskeligt og musikalsk. Stemmen er lige så inderlig og sensuel som den altid har været, men lyden er ny. “Breaking Through The Firewall” er nemlig på alle måder en ny begyndelse for Heidi.

Nær dødsoplevelse og 11 dage i koma

“Breaking Through The Firewall” er Heidis tredje album, og er en collage af følelser, tanker og oplevelser, som Heidi har haft gennem de sidste ti år. Brudstykker af hendes liv pakket ind i eklektisk indie pop, der afspejler de forskellige øjeblikke fra hendes fortid og nutid.

Nogle af sangene samler tråden op i naturlig forlængelse af Heidis seneste album “Talisman” fra 2011. Men hvor kernen i “Talisman” fortælling er, at finde modet til bevidst at turde gå ind i smerten, døden og transformationen, er ”Breaking Through The Firewall” et udtryk for at befinde sig lige midt i stormens øje. At komme ud på den anden side til livet efter døden og en ny begyndelse.

De 11 numre på det aktuelle album henter inspiration fra både folk, indie, pop, reggae, soul, blues, jazz og R&B, der hver især knytter sig til numrenes karakter, mens albummets sløjfe bindes af Heidis karakteristiske stemme, der med en særlig sanselighed fortæller historier om livets op og nedture.

Selvom albummet berører mange elementer fra Heidis liv, udspringer musikken af en helt speciel oplevelse, hun havde i 2016. Efter bruddet fra sine børns far, flyttede Heidi til Caribien med sine to døtre. Under en ferie havde hun forelsket sig i øerne og fundet kærligheden, og besluttede derfor at St. Croix skulle være deres nye hjem. Den 11.11 er det præcis fem år siden, at Heidi under et kort besøg hjemme i Danmark ud af det blå ramt blev af en hjerneblødning. Det betød akut operation og at hun måtte ligge 11 dage i kunstig koma for at stabilisere trykket i hjernen. En voldsom, skræmmende og alvorlig tilstand, der dog skulle vise sig at blive en stor og vigtig oplevelse for Heidi:

“Jeg var fuldstændig klar over, at jeg befandt mig et sted mellem liv og død. Alting var bevægelser, farver, mønstre, og jeg havde en følelse af at bevæge mig gennem universet. Det var ligesom at være inde i et maleri. Jeg vidste, at jeg lå hospitalet, men også at min bevidsthed var et andet sted”, fortæller Heidi om tiden, hvor hun lå i kunstig koma der bl.a. har inspireret hende til at skrive numrene til “Breaking Through The Firewall”.

Stof til eftertanke

Heidi var på intet tidspunkt bange eller bekymret, mens hun lå i koma. Hun følte tværtimod at alt var som det skulle være. Men oplevelsen blev en transformation, der gav stof til eftertanke. Flere af numrene udspringer da også direkte af oplevelsen. Den bossa jazzede “Free Vibrations” tager lytteren med på rejsen gennem tid, rum, former og farver som Heidi oplevede, mens hun var i koma, mens den mere folk poppede og samtidig inderlige singleforløber “Shiva” blotter de mange følelser og den transformation som udsprang af oplevelsen. I dag er Heidi helt uden fysiske mén, men oplevelsen har ændret hendes syn på livet – og døden – for altid.

“Jeg har lært, at døden ikke er noget, vi skal gå og være så bange for. Det er en transformation og en overgang, som man skal ære. Når nogen dør, er det jo dem, der er tilbage, der mærker tabet og det kan være hårdt. Men der er ingen grund til at gå rundt og være bange for at dø. Det er vigtigt at være til stede i nuet og nyde de små ting, der hvor vi er”, fortæller Heidi.

Også kærlighed spiller en stor rolle på det aktuelle album. Særligt det forliste forhold til Heidis tidligere mand, som hun mødte allerede som 17 årig, har en vigtig plads på albummet. Det høres både på den dybfølte og melankolske “Love as a Battlefield” der handler om acceptere, hvad der er sket, mens “Back to the Start” ser tilbage på en ung spirende kærlighed.

Albummet runder også Heidis store kærlighed til de Caribiske Øer med både feel good reggaenummeret “St. Croix Shine On” og den sansende beskrivelse af den smukke caribiske natur og nyfunden kærlighed på “Sandy Point”. Albummets øvrige sange berører små og vigtige øjeblikke, tanker om at være en del af verden og om at tage kontrol over sit liv. Numre der udspringer af Heidis tætte dans med døden, og de tanker der fulgte.

Om Stellar Pirate

Bag StellarPirate står sanger og sangskriver Heidi Svelmøe. Heidi udgav sit første album ”Audio Ballerina” (2008) i samarbejde med Thomas Blachman og Kasper Winding efter sin medvirken i X Factor. Tre år senere fulgte hendes andet album “Talisman” (2011) hvorpå Tim Christensen gæsteoptrådte.

I 2016 flyttede Heidi til St. Croix i Caribien sammen med sine to døtre, hvor hun fortsatte med at skrive og indspille musik. Her indgik hun bl.a. i et duosamarbejde med den amerikanske guitarist Steven Katz.


EFTERLAD ET SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here