Melissa Inya: “Musical Hallucinations”

0
634

”Du lider af svære musikalske hallucinationer!”, således lød diagnosen, da Melissa Inya opsøgte en psykiater, fordi hun stod midt i et svært sted i livet.

Musikken har, siden Melissa Inya var barn, været hendes tilflugtssted og hendes måde at udtrykke sine følelser og tanker på.

”Min mor har fortalt mig, at jeg begyndte at synge, før jeg overhovedet kunne tale. Nogle hører stemmer i deres hoved, men jeg hører altså kun musik”, fortæller Melissa Inya, der den 12. november udsendte sit debutalbum med den passende titel ”Musical Hallucinations”.

I 2019 begyndte Melissa Inya at samarbejde med den veletablerede funk/soul producer og multi-instrumentalist Abdullah S. med drømmen om at udgive en soloplade. Resultatet er et lækkert, sjælfuldt og passioneret debutalbum, der emmer af R&B, funk og old school jazz- og soul vibes, med Melissa Inyas kraftfulde vokal helt i centrum.

Dæmonerne skulle ud

På ”Musical Hallucinations” tager Melissa Inya livtag med nogle af de emner og konflikter, der har påvirket hendes liv.

Albummets i alt 13 sange har hver en personlig historie, der tager fat i store – og svære – oplevelser og udfordringer med bl.a. psykisk sygdom, den store kærlighed, tab, vold, håb og angsten over at være alenemor.

”Igennem mine tekster formår jeg endelig at sætte ord og melodier på emner, jeg normalt ikke kan formulere. Det er helt tydeligt, at jeg har noget der skulle ud,” siger Melissa Inya.

Melissa Inya blev under forløbet hos psykiateren også diagnosticeret bipolar. Diagnosen blev faktisk en stor forløsning for hende, for hun fik endelig en forklaring på, hvorfor hun har altid har kæmpet med både venskaber, forhold og sig selv. Skriveprocessen blev derfor en form for musikalsk selvterapi, hvor Melissa Inya har fået udrenset de indre dæmoner, der havde tendens til at trække hende ned i et mørkt hul.

Det er første gang, Melissa skriver og synger om noget som er så personligt. Hun har altid frygtet, at folk ville bruge hendes ”svagheder” mod hende. I dag går hun ikke længere op i, hvad andre synes. Hun står stærkere end nogensinde og håber på, at kunne synge sig ind i folks sjæl og sind, og hjælpe andre der står i lignende situationer.

Smukke sange om grimme emner

På det aktuelle album fusionerer Melissa Inya elementer af jazz, R&B, disco og funk med moderne og urban soulmusik. I tæt musikalsk symbiose har Melissa Inya, sammen med Abdullah S., der producerer og medvirker på flere instrumenter, skabt et melankolsk og soulet lydunivers akkompagneret af funky basrytmer, klaver, orgel, svævende synth og bluesguitar.

Singlen ”Stomp Blues” er en konfronterende sang om et usundt og voldeligt forhold, hvor Melissas dynamiske og stærke vokal virkelig får lov at udfolde sig på et helt spirituelt niveau. Temaet om usunde forhold går igen i sangen ”All About You”, der trækker musikalske tråde til både jazz noir, funk og soul-genren.

Nummeret ”Da-Dam” er en storslået og 70’er-feelet kærlighedssang dedikeret til hendes kæreste, med et væld af instrumenter, der hvirvler rundt om bastante trommer, kirkeklokker, hammondorgel og en rocket blues-guitar solo af Thor Madsen. Sangen repræsenterer også det nuværende kapitel i Melissas liv, der er fyldt med kærlighed, håb og en nyfunden livsglæde med hjælp fra både musik, familie og medicin.

Under tilblivelsen af albummet blev Melissas liv nemlig ikke kun vendt på hovedet af den nylige diagnose. Hun mødte samtidig sit livs kærlighed og sammen har de nu en lille datter.

Melissa har i dag stadig musikalske hallucinationer – og hun synes, det er en kæmpe gave.

Om Melissa ”Inya” Kakooza

Født i Uganda og opvokset i Fredericia fra 3-års alderen, sammen med sin bror Melvin Kakooza og fire andre søskende. I løbet af de sidste seks år har Melissa Inya etableret sig som en fast del i det Københavnske blues, soul- og jazzmiljø. Som soloartist har hendes single ”Stomp Blues” fået omtale af DR’s KarriereKanonen og fået airplay på bl.a. DR P6.

Hun har været dommer i musikprogrammet ”All Together Now” og medvirket i både Go’ Morgen Danmark og DR Aftenshowet. Den 5. juni åbnede Melissa Inya officielt den nye sæson på Reffen i København.

EFTERLAD ET SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here