RANTHE/MONTIN hylder de skæve eksistenser på andensinglen “Flaskeflæberier”

0
1113
Foto: Buro Jantzen

Ranthe/Montin er en ny dansk duo bestående af skuespilleren Lars Ranthe og musikeren Anders Montin. De to skriver poetiske sange fra det voksne menneskes perspektiv, og i november sidste år debuterede de med singlen “Livet er smukt”, som lige før jul blev ledsaget af en musikvideo, skabt af Niels Birkemose.

Fredag den 27. januar udsendte duoen så sin anden single “Flaskeflæberier”, som er en meditation over og hyldest til de skæve eksistenser generelt og helt specifikt i hovedstadens sydlige kvarter.

Lars Ranthe siger om baggrunden for ‘Flaskeflæberier’:

“Jeg har altid haft en stor sympati for samfundets skæve eksistenser. Min opvækst i Urbanplanen og på Vesterbro var fyldt med originaler, der på en måde var selvudråbte gade-profeter. ‘Flaskeflæberier’ er en reflektion og lidt en aparte hyldest til dem. 

Nogle gange leger jeg “hvis du måtte bo lige meget hvor-legen.” Og det er aldrig Hellerup eller Cannes, jeg tænker på. Det er Sydhavnen. Københavns sidste arbejderkvarter. De har min sympati og opbakning.”  

Man kunne opleve Ranthe/Montins live-debut den 15. december, da de optrådte på TV 2 Go’ Morgen Danmark med “Livet er smukt”, som de også forventer at spille live sammen “Flaskeflæberier” og andre nye sange i løbet af 2023.

53-årige Lars Ranthe voksede op i 70’ernes og 80’ernes København, hvor han som ung hiphopper fandt kærligheden ordene, sproget og og musikken. I 1998 uddannede han sig til skuespiller og har siden medvirket i film og serier som “Badehotellet”, “Dirch” og “Druk”, alt imens han har skrevet digte og beskæftiget sig med musik, mest for sig selv.

45-årige Anders Montin arbejder til daglig som kok på en skole i Valby. Musikken har været en fast følgesvend siden teenageårene i 80’ernes og 90’ernes Helsingør, og Anders har siden da skrevet musik, spillet i forskellige konstellationer og arbejdet på sin sangskrivning.

Mødet mellem Lars Ranthe og Anders Montin var tilfældig i et sommerhuskvarter en dejlig sommer, med en lille én under vesten, en smøg i munden og godt med tid og ord at udveksle på en bænk i kvarteret. Snakken kom hurtig ind på musikken og poesien, som blev omdrejningspunktet for det efterfølgende venskab og musikalske makkerskab. Lars fortæller:

“Vi havde begge forvildet os ind i genboens have i en slags sommer-brandert og fandt os pludselig siddende over for hinanden og tale om gamle guitarer og musik. Men vi blev enige om at mødes i Kbh efter sommeren. Det viste sig, at vi havde et åndeligt fællesrum, som man ikke møder så ofte, og vi begyndte at spille musik sammen.”

Sangene piblede herefter frem fra den fælles inspiration og blev til en musik, der kan beskrives som dansksproget vise-pop med kærlige nik til både den danske sangskat og amerikansk musiktradition: rock, country, blues. Lars leverer ordene, som Anders sætter musik til, og sammen synger de sangene, oftest med Anders i front og nogle gange med Lars som primære sanger.  

Med stor respekt for og kærlighed til forskellige danske poetiske fyrtårne tager Lars Ranthes danske tekster fat på livets skønheder, genvordigheder og balancen mellem yderpunkterne. Sangene udgår fra det voksne menneske, hvor levet liv, op- og nedture, smerte og kærlighed samt de to evige ledsagere fortvivlelsen og håbet spiller en central rolle. Ranthe/Montin barsler med nu sit debutalbum, der udkommer i 2023, og d. 25. november 2022 udsendte duoen albummets første single ‘Livet er smukt’, som er produceret i samarbejde med Noah Rosanes. Lars udtaler om sangen:

“Livet er smukt” er skrevet i en periode, hvor jeg var ret trist. Så sangen er i virkeligheden en måde at prøve at se lyset i mørket og det universelle i det banale. Som jo til syvende og sidst er det, vi som mennesker – her midt i det til tider tumultariske mørke, der omgiver os – kan hænge vores psykiske hat op på. Tro, håb og kærlighed.“

EFTERLAD ET SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here