Anders Riis’ slår sig sammen med Jacob Haugaard på sprælsk hyldest til Jylland

0
1343

Hvad får man hvis man smider to excentriske jyder ind i en gammel Citroën 2CV? Det kan man få svar på i videoen til Anders Riis‘ nye single ’Mere Jylland‘, hvor sangeren og sangskriveren teamer op med den folkekære gøgler, original og multikunstner per excellence, Jacob Haugaard, på en sprælsk hyldest til det kulørte og skæve Jylland.  

Anders Riis har tidligere leveret musik til DRs ’Gintberg på kanten‘, så hvem bedre end han til at skrive og synge en slagkraftig udkantshymne? Og det må man i sandhed konstatere, at ’Mere Jylland‘ er. 

Anders Riis fortæller om samarbejdet med Jacob Haugaard: 

Da vi lavede sangen i Lundgaard-studierne, indspillede Jacob Haugaard samtidig i studiet lige inde ved siden af. Der slog det mig, at Jacob jo var selve personifikationen af det kulørte og skæve Jylland, som jeg gerne ville besynge. Vi spurgte ham om han ville bidrage, hvilket han straks var frisk på. Da vi så skulle indspille en video til sangen var det nærliggende at invitere Jacob til at medvirke. Her tog jeg ham med på en køretur rundt i provinsen i en gammel 2CV fra 1974. Han elskede ideen, som mindede ham om, da han i starten af 1970erne tog på roadtrip til Tunesien i netop en 2CV. En tur, hvor det efter sigende gik rimelig vildt for sig. Samarbejdet har resulteret i et sjælefællesskab mellem to excentriske jyder med forkærlighed for det kantede”.   

 ”Det er som om de står med snotten mod ruden og kigger ind med deres lige tænder og deres akademikersmil“ harcelerer Jacob Haugaard i sangens intro. Så er stilen ligesom lagt. Teksten er udsprunget af en indignation Anders følte over at opleve og kende til en del af Danmark, som så ofte bliver talt om, snarere end talt til. Mennesker i det såkaldte ”udkantsdanmark“ bliver målt og vejet udefra, men deres stemme bliver meget sjældent hørt. ’Mere Jylland‘ er en slags fuckfinger til hovedstadens højpandede kulturparnas, som eksiljyden Anders på en eller anden måde også ser sig selv som en del af, så kritikken peger også tilbage på ham selv. 

Når der i sangen synges ”Det er mere Jylland end I nogensinde kan forstå“, er det en opfordring til akademikertyperne i Deadline om at lade være med at kloge sig på ting de ikke forstår. Vi skal huske på at dyrke kanterne, hylde skævhederne og give plads til forskellene.   

Samtidig repræsenterer ’Mere Jylland‘ også et romantisk blik på et idyllisk provinsliv, som Anders Riis erindrer fra sin egen opvækst. Det er en helhjertet provinshymne, som hylder det stille liv, der leves meget langt væk fra mediernes navlepillende danmarksopfattelse. Versene er sansefulde registreringer, der besidder en længsel tilbage mod et lidt mere simpelt kosmos.   Foruden Jacob Haugaard medvirker yderligere to prominente navne på ’Mere Jylland‘. Lise Westzythius synger kor og den svenske multiinstrumentalist Gustaf Ljunggren tryller på tangenterne. Singlen er den anden smagsprøve fra albummet ‘Opdrift’, der udkommer 13. marts. Albummet er Anders Riis’ andet udspil i eget navn med poetiske, dansksprogede sange. Tidligere har han udsendt tre kritikerroste album med engelsksprogede sange under navnet Southern Gothic Tales, hvor mange vil genkende sangene ‘Small Town Choir’ og ‘Burned Out Elvis’ fra DRs populære programserie ‘Gintberg På Kanten’.

EFTERLAD ET SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here