Den danske sanger og sangskriver Emil Duvier udgav den 26. november albummet “To Change Directions Midair”, et album, der udkommer fysisk som en naturvin, og som er skrevet under en både øjenåbnende og halsbrækkende tur til Etiopien og Zimbabwe.
“To Change Directions Midair” udgives såvel digitalt som fysisk i form af en naturvin, hvor en downloadkode er påtrykt. Ideen med at udgive albummet på denne måde trækker – som så meget andet – tråde tilbage til Emil Duviers livsforandrende rejse til Zimbabwe, hvor han hjalp til med at brygge en traditionsrig lokal øl til ære for landets forfædre, når de blev hidkaldt for at bringe alt fra regn til åndelig vejledning.
“Jeg var så heldig at være en del af en ældgammel ceremoni, hvor man gennem musik, dans og ølbrygning spørger om lov til at lukke et kapitel og tage hul på et nyt. Det er det samme, jeg gør med mit nye album,” fortæller 30-årige Emil Duvier om det alternative albumkoncept.
“Så hvorfor ikke udgive albummet som en fejring og hyldest til den tid, de mennesker og det sted, hvor pladen er blevet til? Det her er min ydmyge måde at hylde den kultur, som har vist mig nye sider af mig selv, uden at jeg misbruger den tillid, som jeg blev mødt med, da jeg blev inviteret ind i denne verden.”
Det flyder da også over med referencer til Afrikas rige musikhistorie på “To Change Directions Midair”, hvor afrobeat – ofte serveret i et hurtigt tempo – omfavner electronica, artrock og Emil Duviers følsomme stemme.
Men skellet mellem Afrikas og Vestens musikkulturer er langtfra den eneste, der udgør temaet på albummets ni sange. Også tiltagende polariseringer og afstanden mellem mennesker herhjemme adresseres af Emil Duvier, der fandt mange af albummets emner under hjemlige himmelstrøg, mens særligt musikken åbenbarede sig i hengemte og hjemsøgte bjerglandsbyer i Zimbabwe og Etiopien.
Det var ønsket om at finde sig selv og om at lære at spille mbiraen – shonafolkets traditionsrige instrument bestående af en række metal- eller trætunger, der er fastgjort til en klangkasse – der ledte Emil Duvier på et to måneder langt ophold til Zimbabwe.
“Da jeg ankom, kunne jeg mærke et hul i maven af at være så alene, som jeg aldrig havde været før. Jeg lagde alle forbindelser til det velkendte liv fra mig, og jeg tog afsked med det sikkerhedsnet, jeg havde derhjemme,” fortæller Emil Duvier om turen i 2019.
Alene i denne fremmede verden, hvor virkeligheden opløses af det surrealistiske, blev Emil Duvier indført i traditioner som at stå op før daggry for ikke at blive fanget af the spirits, der regerede byen, alt imens han kom i tæt kontakt med sit indre kompas og fandt det rigtige spændingsfelt mellem hårdhed og skrøbelighed og tillid og mistro.
“Jeg kom for at lære mbiraen og forstå denne verden og dens musik, men jeg blev i stedet konfronteret med dæmoner både udefra og indefra.”
Selvom rejsen til tider var traumatiserende og decideret livstruende for Emil Duvier, har de mange nye venskaber og mødet med et empatisk og for alt i verden gæstfrit folk sat sig fast i Emil Duvier og på “To Change Directions Midair”. Albummet handler om at fastholde forståelsen, respekten og kærligheden til andre mennesker fortalt gennem Emil Duviers egne refleksioner og indre kampe.
Godt hjulpet på vej af Stu Matthews fra Invada Studios (Portishead, Sleaford Mods, Beak m.fl) cirkulerer en farverig palette af forskellige musikalske referencer – alt fra afrobeat til electronica og nedbarberet folk – omkring Emil Duviers artrock, der ligesom på debutalbummet “Pieces” fra 2018 udgør hans æstetiske kerne.