Man skal turde stå ved sig selv og sine egoistiske drømme

0
789
Foto: Thit M. Berthou, W.A.S. Entertainment.

Kamma giver dig modet til at tale højt om dine følelser, sige fra og sætte grænser. Den 22. januar udkommer hun med singlen “Drowning” – den første single fra hendes kommede debut EP “Momentary emotions”, der er skrevet og produceret i samarbejde med Sune Rose Wagner (The Raveonettes, Psyched Up Janis).

For 26-årige Signe Rønsov er “Kamma” ikke bare et hvilket som helst musikalsk projekt. Det er et rum, hvor den talentfulde sangerinde og sangskriver har skabt plads til at udtrykke alt det inderste, det skrøbelige og det intime. Her kan hun få luft, råbe højt og sætte grænser – og samtidig sætte ord på et liv, der har rummet mange følelsesmæssige op og nedture i kraft af en til tider meget smertefuld fortid.

Som datter af en forældre med alzheimer oplevede Signe, hvordan der blev mindre og mindre rum til hende selv i familien, i takt med at morens sygdom blev mere fremskreden. I teenageårene var det derfor svært at få plads til den samme identitetsudvikling, der kendetegnende hendes omgangskreds, og at leve det normale ungdomsliv, hvor ens egne grænser både prøves af og bliver manifesteret.

”Gennem mange år har mit liv været meget i tilsidesat forhold til min mors sygdom. Jeg gjorde alt, hvad jeg kunne, for ikke skabe unødig bekymring hos mine forældre, hvilket betød, at jeg helst skulle gå den lige vej og ikke fylde for meget. Ligesom min selvtillid blev mine drømme pakket langt væk.”

Som konsekvens oplevede Signe, hvordan det blev sværere og sværere at identificere sine egne holdninger og grænser. For at fylde mindst muligt lagde hun sig i slipstrømmen af andres meninger og adfærd og blev dermed det, man kan betegne som en pleaser.

Men en dag ændrede tingene sig for Signe. Under et besøg hos en veninde, blev hun nemlig konfronteret med sin egen adfærd, da veninden direkte spurgte hende: “Signe, du siger jo aldrig nej til nogen – du taler mig altid efter munden og sådan, hvorfor gør du egentlig det?” Det var noget af en mavepuster, men den nødvendige af slagsen, og venindens konfrontation blev derfor startskuddet til en kæmpe udvikling i den unge sangerindes liv.

“Det var en vild øjenåbner, men det var bare så fedt, at hun turde konfrontere mig med det. Hun gjorde det, som de fleste ikke tør. Mega god ven! Jeg kunne pludselig se det meget bedre udefra, og jeg kunne snakke med hende om det. Derfra begyndte jeg stille og roligt at bygge mit eget selvværd op, samtidig med at jeg øvede mig i sige fra og sige nej.”

For den unge musiker har dét at kunne sætte grænser netop betyder, at at hun har måtte tage afsked med nogle nære relationer, der ikke kunne håndtere det. Men det har også betydet, at hun nu selv har skabt dét rum til sig selv, som hun har manglet, og som i dag er helt afgørende for hendes velbefindende: “Noget af det vigtigste for mig i dag, er derfor at turde stå ved mig selv og mine egoistiske drømme, og at huske mig selv på, at jeg godt må være andet end den unge kvinde, hvis mor er syg.”

Til foråret er Kamma klar med sin debut EP “Momentary emotions”, som er skrevet og produceret i samarbejde med Sune Rose Wagner (The Raveonettes, Psyched up Janis). Sammen har de skabt et alternativt popunivers, der trækker tråde tilbage til ikoner som Bjørk og Kate Bush med et moderne tvist i produktionen.

Den første single “Drowning” er ude den 22. januar 2021 via W.A.S. Entertainment.

EFTERLAD ET SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here