Anders Riis’ nye album er en opfordring til at hoppe af hamsterhjulet og sætte sig selv fri

0
1227

Sanger og sangskriver Anders Riis’ nye album ‘Opdrift’, der udkommer 13. marts, blev antændt af apati og desillusion. Ophavsmanden befandt sig midt i en personlig nedtur, hvor han oplevede stor rådvildhed og tvivl om hvad der egentlig var det essentielle i hans liv og hvilken retning han skulle gå i. Snart skulle nedtur og rådvildhed blive transformeret til opdrift og klarhed. Men inden da skulle der en dramatisk hændelse i næsten 13 kilometers højde til at igangsætte processen.

Om dette fortæller Anders Riis: 

“På en flyvetur til Paris blev jeg, et sted over centraleuropa, ramt af voldsom angst. Udover en velkendt angst, der bunder i en general mistillid til, at en 1000 kg tung metaldåse vil holde sig svævende i luften, følte jeg også, at jeg blev ramt af en angst af mere eksistentiel karakter. Det var som om, at jeg, parallelt med flyets pludselige fald, midt i turbolens og lufthuller, oplevede, at jeg inde i min krop dalede langsomt ned mod en afgrund. For hvert bump flyet gjorde, jo længere faldt jeg. Men hvad var det så jeg faldt fra, hvad måtte give slip på, og hvad var jeg på vej ned mod? Her tænkte jeg på Freuds psykoanalyse og fik pludselig tanken, at jeg faldt fra mit overjeg, ned gennem jeg´et, mod mit id. Fra selvkontrol, ned gennem fornuft og logik, lige lukt ned i de ubevidste drifter og det fortrængte. Jeg mærkede hvor meget min selvbevidsthed og mit ego fyldte, og tænkte over hvor meget mine konstante analyser og vurderinger af situationer, personer og sammenhænge, egentlig lammede mig. Men samtidig følte jeg også glimtvis en erkendelse af, at det først var når jeg gav slip på dette og lod mig betingelsesløst falde, at jeg ville opleve opdriften. Så det gjorde jeg! Det er lige præcis dette store fald og den efterfølgende opdrift, som blev albummets konceptuelle omdrejningspunkt. Faldet går igen i både lyrikken, musikken og på billedsiden”.

De tanker har materialiseret sig til en samling yderst personlige sange, hvor ophavsmanden ser indad, men samtidig vender sangene sig også mod omverdenen. For udover Anders’ personlige afsæt, så rummer ‘Opdrift’ også et opråb til en apatisk og magelig middelklasse, som tydeligvis ikke tager megen stilling til hverken deres egen eller klodens fremtidige eksistens. Albummet er en opfordring om at turde sætte selv fri. Budskabet lyder: Tag springet og hop af hamsterhjulet. det kan være, at du svæver!

‘Opdrift’ er Anders Riis’ andet udspil i eget navn med dansksprogede sange. Det er indspillet i Lundgaard Studiet sammen med Anders’ faste backingband samt med bidrag fra Jacob Haugaard, Lise Westzynthius og Gustaf Ljungreen. Albummet følger op på debutten ‘’Alt Væk’ fra 2017. Tidligere har Riis udsendt tre kritikerroste album med engelsksproget materiale under navnet Southern Gothic Tales, hvor mange vil genkende sangene ‘Small Town Choir’ og ‘Burned Out Elvis’ fra DR’s populære programserie ‘Gintberg På Kanten’.

Trackliste ‘Opdrift’

1.    De Siger At Tanken Den Er Fri (Som Man Siger)
2.    Kommer Jeg, Kommer Du
3.    Mere Jylland
4.    Ingen Frelsens Hær
5.    Erindring 02
6.    Vi Er Her Nu
7.    Tilbage Til Søen
8.    Feber i Indre By 
9.    Længere Er Den Ik 
10.  Jeg Drømmer At Jeg Falder
11.  Dødvægt
12.  Når Man Alt For Sent Ser At Tiden Er Gået

EFTERLAD ET SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here