Ethics: Kunst opstår, hvor modsætninger mødes

0
665
Foto: Thit M. Berthou

Ethics er skoleeksemplet på, hvordan kontraster og modspil gøder den jord, som kunsten vokser ud af. Den 28. maj 2021 udkommer deres debut EP “Kiss Forever”.

Ethvert godt forhold har en speeder og en bremse, og i Ethics er der ingen tvivl om rollefordelingen. Selvom Casper Blond og Mathias Risager har meget tilfælles, så behøver man ikke en dybdegående analyse for at se, at de to bandmedlemmer stikker i hver sin retning. Hvor Mathias’s blik er roligt og nærværende, der farer Caspers rundt i lokalet. Mathias snakker med glæde om vind og vejr, men du skal brænde igennem, hvis du vil fange Caspers opmærksomhed. Du bliver nødt til at have noget på hjerte, ellers kan det næsten være lige meget – det er også en af grundstene i musikken.

Præcis som i bandets interne forhold, så fylder kontrasterne i Ethics’ musik. Med en lyd, der er høj og kantet, stikker den til dine sanser og tager dig tilbage til den nostalgiske 90’er rock. Men på vejen bremses du af moderne synthesizers og elektroniske trommer, og pludselig er du tilbage i nutiden. På den nye EP, ‘Kiss Forever’, finder kontrasterne hinanden, samler bandet og går op i en højere enhed:

“Det er sjovt, fordi vi har altid været gode til at diskutere og være lodret uenige om alting, men efter at have lavet de her indspilninger er det første gang, vi har været så enige”, fortæller Mathias.

Mathias er Caspers diametrale modstykke. Han meget ligetil, klar i spyttet og har en rolig stemmeføring. Med sine trommer danner han det solide fundament, hvorpå Casper kan udfolde de store drømme, visionerne og sin hårdtslående “pedal to the metal”-mentalitet. Der skal fart på, og hans slutmål er ikke ligefrem Rising-scenen på Roskilde Festival:

“Jeg skal have hovedscenen på Reading, og sådan har jeg haft det alle fucking dage. Det kæmper jeg for, fordi jeg har noget, jeg gerne vil frem med. Jeg har aldrig været bleg for at sige, at det vi laver, er fucking sindssygt”, manifesterer han.

Når Casper letter fra jorden, så er Mathias god til at gribe fat i anklerne og sørge for, at de ikke flyver bort. Pragmatikeren Mathias har nemlig realist-brillerne på og drømmer knap så glamourøst:“Drømmen er at lave en masse fed musik og ikke behøve at arbejde i en børnehave ved siden af”, fortæller han. Det er meget sigende for forholdet i Ethics. Uden speeder kommer man ingen vegne, og uden bremse kører man galt. Akkurat det er årsagen til, at Ethics fungerer. Som yin og yang de gør hinanden stærkere, og det smitter af på deres musik:

“Det kan godt være, man har stærke ideer og holdninger, men det er ikke det bedste resultat, der kommer ud, hvis man får sin vilje hele vejen igennem”, forklarer Casper.

Musikken brænder ikke igennem på trods af kontrasterne – den brænder igennem på grund af dem. Casper og Mathias har en sund dynamik, netop fordi de er så forskellige. Det kan ses, når man møder dem, og det kan i den grad høres i musikken.

EFTERLAD ET SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here