Kalaha viser modig og anarkistisk leg med genrer og musikalske traditioner

0
792

Selvom COVID-19 fik lukket ned for globetrotter-bandet Kalaha’s internationale rejseaktivitet, har bandet med “Mystafa” skabt et album, der byder på møder med kulturer og traditioner fra hele verden.

Kalaha er kendt for at være evigt udforskende i deres søgen efter musikalske grænseområder og geografiske spektre. Som live-band er de medrivende og højenergiske, og er kendt for at sætte ild i dansegulvet og bringe publikum i trance. Til det bruger bandet elementer fra alt fra syre-rock og improviseret jazz til anatolsk funk og acid techno.

Nu er Kalaha klar med endnu et velproduceret, genre-omvæltende album-udspil, som bl.a. indeholder forårs-radiohittet “Dans Det Op”, hvor gruppen får hjælp af danmarks psych-rock konge, den tour-aktuelle Uffe Lorenzen. På pladen, som er produceret af bandets ene halvdel, Rumpistol og Spejderrobot, finder man også den politiske funkbasker “Özgürüm Ben”, der pt. ligger i rotation på P6 Beat og som inddrager bandets tilbagevendende samarbejdspartner Hilal Kaya på tyrkisk vokal.

På “Mystafa” besøger Kalaha alle fire verdenshjørner: der er brasiliansk samba vestfra, tyrkisk 70’er musik østfra, afrikansk highlife og ørkenblues sydfra, og Lorenzen samt den albumaktuelle folk-sanger Hjalte Ross nordfra.

Kalaha formår at skabe et helt unikt univers af lydbilleder og -elementer, hvor man som lytter i det ene øjeblik er på hæsblæsende biljagt igennem bazaren i Istanbul og i næste nu svæver i rummets kosmiske evighed – for så at lande midt i en kærlighedsceremoni i
Mali med Moussa Diallo som ypperstepræst.

Særligt titelnummeret viser en vidtfavnende musikalsk spændvidde og sans for både tyngde og alvor, men også for humor, hvilket ifølge bandet selv er en vigtig bestanddel i deres fællesskab og musikalitet.

Selvom nedlukningen i 2020 ikke just var befordrende for humøret, så var det faktisk lige netop det tiltrængte kunstneriske skub, som bandet efter en lang pause havde brug for. Spejderrobot fortæller:

“Det var slet ikke meningen, at vi skulle have lavet et helt album i 2020, men COVID-19 og alle de koncertaflysninger, der fulgte i kølvandet på det, gjorde det pludselig muligt for os og alle vores samarbejder at finde tid til at indspille nyt materiale.”

Rumpistol supplerer:
“Vi oplevede lidt en kreativ eksplosion ved at sidde spærret inde, og de mange frustrationer, klaustrofobi osv., affødte et mere aggressivt udtryk end tidligere (f.eks Truffle Soil, Özgürüm Ben, Mystafa, Hospabit) samtidig med, at der også blev skrevet nogle meget afdæmpede og reflekterende sange (Hurt You Once Again, Jigi Fa).”

Albummet Mystafa er derfor en form for modreaktion på den indelukkethed og splittelse, vi alle sammen oplevede under corona-lockdown. Det er et album, der samler mennesker på tværs af kulturer, genrer og nationaliteter. Emil de Waal forklarer:

“På sin vis har vi taget alle de rejser, vi skulle have taget på vores aflyste turnéer i coronatiden, igennem musikken i stedet.”

Hertil pointerer Rumpistol:
“Jeg tror at den isolation, vi alle oplevede i 2020, gjorde at vi havde brug for at have flere stemmer repræsenteret. Sangene fik også mere eksplicitte budskaber end tidligere og handler overordnet om, at selvom det hele kan se meget sort ud, er der stadig håb
forude.”

Niclas Knudsen slutter af: ”Nu glæder vi os bare til, at vi igen må danse SAMMEN!”

Få håbet tilbage i denne mørke tid med Kalaha’s kulturelt afsøgende værk “Mystafa”. Ude den 5. februar 2021.

EFTERLAD ET SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here