Marc Facchini sender Breve fra Babylon

0
760
Foto: Mads Ogstrup

Marc Fachinis femte soloalbum “Breve fra Babylon” udkommer 11. november. Et album om forfald og transformation. Et Facchinisk musikalsk favntag med svigt, som tager os med gennem et indre og et ydre univers, der er på ulykkeskurs. Men med erkendelsens lys og et smil, der glimter i horisonten.

Marc Facchini har altid skrevet sange, der undersøger eksistentielle spørgsmål. “Ind i Evigheden”, Facchinis seneste album fra 2020, høstede 6-stjernede anmeldelser for sine poetiske scenerier fra en verden, hvor en asteroide var på vej til at udslette jorden.

“Breve fra Babylon” går tættere på det personlige kollaps, og det kaos vi selv skaber for vores indre og ydre liv.

Albummet åbnes af intro-instrumentalen “Ishtarporten” med reference til den ottende port til Babylons indre – byen, der stræbte mod det højeste og endte med at styrte i jorden. Marc Facchinis fortællerstemme tager os derefter med til “Den Anden Side”, hvor afgrunden lokker uforklarligt i menneskesjælen.

“Når jeg sidder i mit vindue
Kan jeg ik la vær
med at få lyst
til at springe ud fra anden sal
jeg forstår det ik
jeg er så glad for alt jeg har”
(Den Anden Side)

Mens de to første singleudspil “Betaler for at puste” og “Han hedder Boyan” retter synet ud mod verdenssamfundets blinde vinkler, så går de første sange på albummet ind i det personligt uoverskuelige ridt mod en ukendt afgrund.

”Babylon var et avanceret samfund, som stræbte mod at opnå det guddommelige. Hvor man lukkede øjne for, at der ikke var grundstøtte til at fortsætte, og det endte galt. Den historie spejler ret godt mit indre og mit ydre liv og bor i de her sange om ikke at passe godt nok på sig selv, sit forhold og verden. De handler om følelsen af at observere svigtet uden at kunne gøre noget – lidt som at sidde i en bil, der bare kører mod afgrunden, og man sidder der med speederen i bund, og håber der på magisk vis dukker en bro op”, fortæller Marc.

For Marc personligt har sange som “Den Anden Side”, “Ingenting”, “Lige om Lidt” og “Sammen med Dig” – der kredser om en at sidde fast i en drøm om lykke, der ikke er, i relationen til sig selv eller sin nærmeste – efter deres tilblivelse vist sig at være små spådomme.

“Jeg flygter fra mig selv
For at være den jeg er nødt til at være
Jeg løber fra det hele
for at lære at løbe hurtigt nok
Jeg skal nok klare det
Jeg skal nok klare det lige om lidt”
(Lige om Lidt)

”Sangene har vist sig at være forvarsler. Mit forhold gennem mange år er brudt denne sommer, og min krop har reageret på mit manglende fokus på at passe på mig selv med en nyresygdom. Så jeg har været nogle mørke indre kampe igennem. Men der er lys og solidt håb for en ny tid, og det lys skinner også i sangene”.

Albummets sange om verden omkring os har også haft en bemærkelsesværdig samklang med tiden, de er trådt ind i. Den første single, “Betaler for at puste”, om flygtningestrømmene udkom kort efter, at Putin invaderede Ukraine og gjorde emnet alt for aktuelt igen. Seneste single “Han hedder Boyan”, en hyldest til opfinderen bag The Ocean Clean Up, udkom i august netop som debatten om klodens gispen under menneskelig indvirken og menneskers gispen under ekstreme vejrforhold greb om sig igen.

“Breve fra Babylon” er historier om at stræbe mod himlen med skyklapper på. Klapper der slår revner og tanker, der springer i faldet fra en forestillet lykkes tinder. Men især er det en fortælling om, at der hvor noget er gået til grunde er der grobund for nyt. Nye erkendelser, nye skabelser.

Det lys er med i alt, hvad Facchini komponerer, og “Breve fra Babylon” trækker også sin del på smilebåndet – som når Boyan Slat ”ligner en blanding af Frodo Sækker og Mick Jagger” eller når Facchini rocker igennem på ”Kommer Aldrig Ud” og tager et satirisk greb om, hvordan man som kreativ sjæl falder igennem arbejdsløsheds-systemets syn på, hvad en ressourcestærk person er:

“Mine kompetencer de er ikke noget særligt
Jeg har gået i skole i 18 år
Og lige lidt hjalp det nu
Er det lige ud
lige ud at lave underskud
Jeg kommer aldrig ud
Jeg kommer aldrig ud på det arbejdsmarked”
(Kommer Aldrig Ud)

EFTERLAD ET SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here